Soorten stemlessen

 Pop:

Als muziek voedsel zou zijn, staat pop voor snoepgoed. Het is ontzettend leuk maar niet per definitie grappig, Romantisch maar niet overdreven sentimenteel. Met een basis van dans en ritme, heeft popmuziek de laatste 30 jaren de meeste westerse landen gedomineerd en we hebben veel artiesten zien komen en gaan. Sommigen echter, hebben de titel “grootste entertainers aller tijden”, verdiend: Whitney Houston, Madonna, Prince en natuurlijk de pop koning Michael Jackson.

Oefeningen richten zich op:

– Het gecontroleerd gebruik maken van je vibrato in je stem zonder spanningen
– Experimenteren met verschillende stem geluiden en technieken
– Aandacht voor je bewegingen op het podium en eventuele danslessen indien nodig

Musique

Rock:

Je staat er misschien van te kijken dat rock een kleinkind is van de blues. Na dat deze zwaarder begon te klinken en ook dansbaar werd, is de muziek gaan “rocken”, en werd de rock en roll geboren. Deze groeide ook steeds steviger en ruwer en vandaag de dag zijn rock zangers net zo divers als in elk ander genre.

De rock artiesten van vandaag zijn erg variërend zoals Adam Lambert, Tom Araya (van Slayer), James Hetfield (Metallica), en Bono (U2). Toch is het ruige gedeelte van rock muziek vooral het meest herkenbare van de rock stem. Dit is dan ook het grote verschil met pop muziek.

Oefeningen richten zich op:

– Je leren ontspannen tijdens het op zoek gaan naar je stem en het bereik
– De vibrato te gebruiken
– Warme zachte klanken tot en met gecontroleerd schreeuwen

Opera en klassiek:

Deze worden vaak gezien als de meest gecontroleerde vormen van zingen. Klassiek en opera zingen kun je alleen maar als je helemaal vrij durft te zijn en durft los te laten. Vaak word dit gezongen met erg veel vibrato en een grote emotionele lading. Ondanks dit, is deze zangstijl het minst populair. Het is niet zo zeer bedoeld om het publiek te laten dansen en zingen maar eerder om een voorstelling te geven zoals je schilderijen bekijkt in een museum.

Het klassieke genre bevat aria’s, religieuze oratorio’s en motets. Opera zingen is bijna hetzelfde maar is meer onderdeel van een podium voorstelling. Vaak komt hier ook dans of een verhaal bij kijken. Zie opera als een soort musical met klassieke zangstukken.

Oefeningen richten zich op:

– Goede vibrato door middel van stap voor stap training procedures
– Het voorzien van een persoonlijke docenten
– Volume controle en lichamelijke houding

Country:

Een makkelijke manier om de country muziek te begrijpen, is wanneer je denkt aan folk muziek. Toch is deze folk muziek typerend voor de Amerikaanse geschiedenis. Het is voortgekomen uit berg liederen, zuidelijke blues, country-western en Honky-tonk muziek.

We raden je aan om naar zo veel mogelijk verschillende country artiesten te luisteren zo dat je niet in de verleiding komt om een van de meest bekende stemmen te imiteren. Luister maar eens hoe groot de verschillen zijn tussen Carrie Underwood en Miranda Lambert. Of de verschillen tussen Hank Williams en Luke Bryan, Dolly Parton en Johnny Cash.

Oefeningen richten zich op:

– Het bekend raken met verhalen vertellen. Dit is de essentie van country
– Bereid zij om je emoties te laten zien
– Het bijwerken of aanpassen van je accent

Blues en Jazz:

De blues is geboren in het Amerikaanse zuiderlijke staten. Ze werd geïntroduceerd door Afrikaanse slaven op de plantages en werd veel toegepast in de zuiderlijke kerken. Je zou Jazz kunnen zien als een complexere variant van de blues. Jazz zangers zijn vooral herkenbaar aan het zachte en vertellende geluid. Blues zangers daarentegen, zijn vaak een stuk ruwer en hebben soms een zuidelijk accent.

Oefeningen richten zich op:

– De belangrijke geschiedenis van Jazz en Blues
– Experimenteren met verschillende stem geluiden zoals “pitch” en “scatten”
– Emotionele uiting

Hip hop:

Hip hop bestaat uit zware ritmische muziek en ritmische zang partijen. Het maakt gebruik van rap en beatboxen en ontstond in de jaren ’70. Sinds dien is de muziek alleen maar in populariteit gestegen. Het heeft zelfs veel invloed op andere genres zoals pop en country. Hip hop bevat veel invloeden en de voornaamste zijn funk, disco, reggae en de blues. De hip hop artiesten en zang technieken zijn erg divers maar zijn vooral herkenbaar aan scherpe nasale geluiden.

Oefeningen richten zich op:

– Kennismaking met gospel, blues en rap
– Het leren van sprekend zingen
– Creatief omgaan met tekstschrijven